Regen, wind, zon en vorst aan de grond - Reisverslag uit Puerto Tranquilo, Chili van Dick Scholten - WaarBenJij.nu Regen, wind, zon en vorst aan de grond - Reisverslag uit Puerto Tranquilo, Chili van Dick Scholten - WaarBenJij.nu

Regen, wind, zon en vorst aan de grond

Door: Dick Scholten

Blijf op de hoogte en volg Dick

24 November 2015 | Chili, Puerto Tranquilo

Vorige week zat ik in een diepe depressie. De milibars waren tot een absoluut minimum gedaald. En als je dan in een regenwoud zit, nou dan weet je het wel: regen, heel veel regen. Het water kwam met bakken uit de hemel. En niet even, nee zeker wel 48 uur aan een stuk. Daar wordt een reizende fietser niet vrolijk van. Geheel gehuld in Goretex trapte ik de kms aanvankelijk nog onverstoorbaar weg maar na verloop van tijd neemt de teleurstelling toe. Je krijgt door de laaghangende bewolking nauwelijks nog iets mee van de omgeving. In Puyuhuapi (spreek uit: poejoe-gwappie) was het welletjes. Tijd voor een droog en warm onderkomen. Toen ik ook bij de tweede hospedaje een 'nada' kreeg zonk, naast al het regenwater, ook de moed me in de schoenen. Heel zielig kijken wil weleens helpen. Gelukkig ook deze keer. Er kon wat geschoven worden met gasten en ik kon samen met een jong, spaans stel een cabaña huren. De houtkachel werd aangemaakt, en hup onder de warme douche. Ik hoorde later dat hier wel 4x zoveel regen valt dan in Nederland! De volgende dag samen met de spanjaarden in de nog steeds vallende regen een wandeling gemaakt door het zeiknatte regenwoud naar een uitzichtspunt op een gletscher. Het klaarde zowaar nog even op zodat we de overhangende gletscher met watervallen nog goed konden zien: schitterend! Ook van het bos kon ik nog genieten. Veel boomstammen waren geheel begroeid met mos. Ik heb het regenwoud dan ook echt als regenwoud mogen ervaren.

De dagen erna waaide het uit noordelijke richting en kwamen er opklaringen. Nu ga ik toevallig naar het zuiden, komt dat goed uit. Met rechte rug om zoveel mogelijk wind te vangen zat ik op de fiets. Ik had er zelfs tijdens het klimmen profijt van. Het weer werd van spelbreker ineens een bondgenoot. Na Coyhaique kwam ik in een andere klimaatzone terecht. Een meer open landschap, andere vegetatie èn zon! En niet zo'n beetje ook. De hemel werd strakblauw. Wie had dat een paar dagen geleden kunnen denken? De Carretera Austral werd ineens zoals ze in de reisgidsen beloven: als je denkt: 'mooier kan niet' dan blijkt dat een prettige onwaarheid. Bij elke bocht denk je wat ga ik nu weer voor moois te zien krijgen? Ik kom superlatieven te kort om het te beschrijven. Gelukkig heb ik de foto's nog. De heldere hemel heeft ook een nadeel: het wordt 's nachts bitterkoud met zelfs vorst aan de grond. Het ijs stond op mijn tent! Mijn 3 seizoenen slaapzak trekt dat niet. Muts uit Zweden, wolletje uit IJsland en poolsokken uit Finland brengen uitkomst. En met zoveel moois om me heen hoor je mij hierover niet klagen.

• 24 November 2015 - 20:12

Anne:

Jeeee wat een belevenissen Dick! Dat zijn nog eens de grillen van de natuur. En dan... Die zon! Ik was er als lezer al aan toe, kun je nagaan

• 24 November 2015 - 20:25

Hans:

Ola Dick,
    Prachtige verhalen! En wat leuk dat je met dat Spaanse stel hebt gedouched!
    Ik wil graag de natuurfoto's zien.
    Adios, Hans

• 24 November 2015 - 21:10

PeterW:

Mooi verhaal Dick, de aanhouder wint en mooi dat de beloning dan zo zoet is. Geniet ervan.

• 24 November 2015 - 21:20

Ellen:

Jij geniet, ik moet er niet aan denken! hahaha, al die regen en kou... ik zou de fiets laten staan en op een andere manier gaan reizen. Maar ja, ik zit hier en hier is het ook nat en koud!

• 25 November 2015 - 09:54

Klaas:

Gaat lekker daar Dick. De ergste belevenissen leveren altijd de mooiste verhalen op. Lekker blijven trappen.

• 25 November 2015 - 11:08

Jan C:

Fietsen, eten, slapen. Regen, wind, zon. Het zijn drietallen van woorden die bij elkaar lijken te horen. Dat is in elk geval als jij ze opschrijft. Mooi en ik geniet met je mee, waarbij ik moet zeggen dat van het eerste drietal elk element afzonderlijk me wel aanspreekt en van het tweede slechts één (soms twee).
    Ik ben benieuwd naar het volgende trio. Geniet, zodat wij dat ook kunnen.

• 25 November 2015 - 11:19

Mariëtte:

Geweldig hè Dick, dat gevecht met de elementen! Leuk om te lezen; ook de scherpe reacties van je opmerkzame lezers (Hans :))

• 28 November 2015 - 09:02

Joos:

Wat dooddoeners: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding (Engelse uitdrukking met zelfspot). En na regen komt zonneschijn. Nu kun je er weer extra van genieten!

• 29 November 2015 - 19:41

Nel:

HaDick,
    Je schrijft het weer mooi op! Op dit moment huilt bij ons de wind om het huis ... maar binnen snort de kachel. Ik zit er dus warmpjes bij tijdens het lezen van je natte én zonnige verhalen! Ik geniet ervan!

Dick

Als klein menneke riep ik al dat ik ‘kilometer fietsenrenner’ wilde worden. Later werd het: "dat ik wel even naar China zou gaan fietsen". Het is er allebei niet van gekomen hoewel dat laatste nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Maar dat het fietsen een belangrijke rol zou spelen in mijn leven was al snel duidelijk. Vanaf mijn 18e levensjaar mag ik mij al ‘vakantiefietser’ noemen. Eerst op een stadsfiets zonder versnellingen met canvas fietstassen. Al snel daarna op een Koga Miyata Roadwinner met 10 (!) versnellingen. Deze racefiets had ik enigszins aangepast zodat ik ook de noodzakelijke bagage mee kon nemen. De reisbestemmingen werden steeds verder: eerst tochten in Engeland en Frankrijk, daarna 3 maanden dwars door de USA van coast to coast. Door deze lange fietstocht kreeg ik de fietskoorts pas ècht te pakken waarbij ik een voorkeur ontwikkelde voor uitgestrekte verlaten gebieden. Een vleugje avontuur mag daarbij niet ontbreken. Fietstochten naar de Noordkaap, dwars door Spanje, Polen, Alpen, Marokko, IJsland en USA/Canada hebben mooie ervaringen opgeleverd door prachtige landschappen en bijzondere ontmoetingen. Mijn laatste reis was een fietstocht door Patagonië naar het zuiden van Chili en Argentinië. Elke keer als ik met mijn fiets op pad ben geniet ik weer volop dus bij een goede gezondheid zal ik mij nog wel even ‘vakantiefietser’ mogen blijven noemen.

Actief sinds 27 Sept. 2015